Pemadam Api Mudah Alih

Masma Fire Engineering Banting Selangor akan menerangkan bagaimana mengunakan alat pemadam api mudah alih.

pemadam api mudah alih

Kebakaran boleh bermula bila bila masa , anda perlu mengetahui apa yang perlu dilakukan pada peringkat awal kebakaran agar keselamatan terjaga . Dengan mengunakan pemadam api mudah alih dengan betul , anda bersedia untuk mengambil alih kebakaran yang kecil.

Anda tertanya tanya apakah pemadam api yang terbaik untuk anda miliki ( bangunan komersil ) ? Semuanya bergantung pada bahan yang disimpan dan digunakan untuk perniagaan.

Terdapat tiga jenis pemadam api mudah alih:

1. A-Pemadam api jenis untuk mengeluarkan bahan api dari kayu, kain, kertas, getah dan plastik.


2. B – jenis pemadam api untuk mengambil api yang dinyalakan oleh cecair mudah terbakar: petrol, minyak tanah, cat minyak, atau minyak dapur.


3. C – jenis pemadam api untuk mengambil kebakaran elektrik. 


Bagaimana anda mengendalikan pemadam kebakaran mudah alih?

Operasi pemadam api mudah alih agak mudah. Peranti yang mesra pengguna hanya mengambil gerakan, matlamat, dan pergerakan / gerakan menyapu. Seseorang mesti tarik pin pengunci untuk menggunakan mana-mana jenis pemadam api. Seterusnya, seseorang harus mensasarkan pangkalan api. Akhirnya, seseorang mesti memegang pemegang pemadam api dan menyapu di atas semua kawasan yang terbakar.

Di mana pemadam api mudah alih akan disimpan?
Kawasan penyimpanan untuk pemadam kebakaran mudah alih adalah saranan pengilang. Pekerja harus dilatih dalam kelas nyalaan khusus yang dapat mereka hadapi semasa kebakaran tempat kerja. Biarkan mereka berlatih dengan menggunakan pemadam kebakaran mudah alih secara tetap.
Untuk kebakaran Kelas A, pemadam kebakaran mudah alih hendaklah berada di 75 kaki atau kurang dari pekerja semasa tugas kerja. Untuk kebakaran Kelas B, jarak perjalanan untuk pekerja hendaklah 50 kaki atau kurang.

Berikut adalah pemadam kebakaran mudah alih biasa:
Pemadam Air Tekanan Udara
Pemadam Karbon Dioksida
Pemadam Kimia Kering
Pemadam Pelbagai Tujuan

Ingin memiliki pemadam api mudah alih ? Dapatkan dari pada kami Masma Fire Engineering Banting Selangor . Kami menawarkan pelbagai servis dan pemadam api dengan harga yang berpatututan . 

Leave a Reply