BAHAYA MENGUNAKAN TELEFON BIMBIT DI STESEN MINYAK

BAHAYA MENGUNAKAN TELEFON BIMBIT DI STESEN MINYAK

Amaran Daripada Shell - Bahaya Mengunakan Telefon Bimbit Di Stesen Minyak

Shell Oil Company baru-baru ini mengeluarkan amaran selepas tiga kejadian di mana telefon mudah alih (sel telefon) menyalakan wap semasa operasi mengisi petrol.

Kes Pertama Telefon itu diletakkan pada pintu kereta semasa mengisi , ia berbunyi lalu mengeluarkan api yang berikutnya  berlaku memusnahkan kereta dan pump petrol

Kes Kedua seseorang individu mengalami kebakaran yang teruk di muka apabila wap menyalakan kerana mereka menjawab panggilan semasa mengisi minyak kereta !

Kes Ketiga Seseorang individu melecur di paha dan pangkal paha apabila wap dinyalakan semasa telefon yang berada dalam poket mereka berbunyi ketika mereka sedang mengisi petrol kereta mereka

 

Tahukan Anda ?

Tahukan anda telefon bimbit boleh menyalakan bahan api atau fumes wap. Telefon mudah alih yang menyala apabila dihidupkan atau apabila ia berdering melepaskan tenaga yang cukup untuk menyediakan percikan untuk pencucuhan.

Telefon bimbit tidak boleh digunakan di stesen pengisian, atau apabila bahan api potong rumput, bot, dan lain-lain.

Telefon bimbit tidak boleh digunakan, atau PERLU DIMATIKAN sekitar bahan-bahan lain yang menghasilkan wasap mudah terbakar atau bahan letupan atau debu, (iaitu, pelarut, bahan kimia, gas, habuk bijirin, dan lain-lain …)

 

4 Peraturan Mengisi Petrol Dengan Selamat

  1. Matikan enjin kenderaan anda
  2. Jangan merokok semasa mengisi petrol.
  3. Jangan menggunakan telefon bimbit anda tinggalkan dalam kenderaan atau OFF.
  4. Jangan masuk semula dalam kenderaan anda semasa mengisi petrol

Bob Renkes Petroleum Equipment Institute menjalankan  kempen untuk mencuba dan membuat orang menyedari kebakaran akibat “elektrik static” di pam gas.

Beliau mempunyai 150 kes kebakaran ini. Keputusan beliau yang diperolehi adalah sangat mengejutkan:

1) Daripada 150 kes, hampir semua daripada mereka WANITA

2) Hampir semua kes melibatkan orang yang masuk semula ke dalam kenderaan mereka manakala muncung masih mengepam petrol. Apabila selesai, mereka pergi semula menarik muncung keluar dan kebakaran bermula, akibat statik.

3) Kebanyakan mempunyai kasut getah soled.

4) Kebanyakan lelaki jarang masuk semula ke dalam kenderaan mereka sehingga selesai sepenuhnya. Ini adalah mengapa mereka jarang terlibat dalam jenis kebakaran ini.

5) Jangan sekali-kali menggunakan telefon bimbit apabila mengepam gas/petrol.

6) Ia adalah wap yang keluar dari gas yang menyebabkan api, apabila disambar dengan caj statik.

7) Terdapat 29 kebakaran di mana kenderaan itu di masuki semula oleh pengisi dan muncung telah disentuh semasa mengisi minyak dari pelbagai jenama dan model. Sesetengah menyebabkan kerosakan besar kepada kenderaan itu, stesen, dan pelanggan.

8) 17 kebakaran berlaku sebelum, semasa atau selepas topi gas telah dikeluarkan dan sebelum mengisi bermula. Encik Renkes menekankan JANGAN kembali ke dalam kenderaan anda semasa mengisi petrol/ gas. Jika anda benar-benar ada pilihan dalam kenderaan anda semasa gas/petrol mengepam, pastikan anda keluar, tutup pintu sentuh besi METAL, sebelum anda mula tarik muncung keluar. Dengan cara ini statik dari badan anda akan dilepaskan sebelum anda mula keluarkan muncung.

The Equipment Petroleum, bersama-sama dengan beberapa syarikat lain sekarang, berusaha untuk menyedarkan orang awam bahaya mengunakan telefon bimbit di stesen minyak.

Rujukan :

https://www.mstar.com.my/lokal/semasa/2016/07/01/punca-letupan-stesen-minyak

https://support.shell.my/hc/ms/articles/360001528205-Adakah-selamat-sekiranya-menggunakan-telefon-bimbit-di-kawasan-mengisi-minyak-

Leave a Reply