Cegah Kebakaran Dari Awal

Cegah Kebakaran Dari Awal

Cegah kebakaran dari awal kerana potensi keselamatan adalah lebih besar .

Saat kebakaran masih berada di tahap awal , potensi untuk selamat adalah lebih besar . Anda boleh memadamkan kebakaran yang berlaku mengunakan pemadam api atau selimut yang tebal.

Dengan persediaan cepat dan tindakan yang pantas , ianya bakal  menentukan jenis kebakaran yang anda hadapi, anda mempunyai peluang yang lebih baik mengurangkan risiko kecederaan . Walau bagaimanapun, keselamatan semua orang di sekeliling termasuk anda mesti diberi keutamaan. 

Sekiranya api tersebar dengan cepat dan menghasilkan asap yang semakin tebal dan lebih berbahaya, atau mengambil masa lebih daripada lima saat untuk dipadamkan menggunakan pemadam api, anda mesti WAJIB 999.

Memadamkan Kebakaran Elektrik

Padamkan sebelum terjadi.

Kebanyakan kebakaran elektrik datang dari sistem pemasangan elektrik yang rosak atau penyelenggaraan sistem elektrik yang lemah. Untuk menghentikan api elektrik sebelum ia berlaku, jangan menggunakan eletrik melebihi had kuasa dan pastikan semua kerja elektrik dijalankan mengikut peraturan oleh juruelektrik yang berlesen.

 
Matikan sebelum terjadi

Matikan sumber kuasa elektrik.

Sekiranya sistem elektrik mula memercik atau menyalakan api dalam pendawaian, peranti elektrik atau palam, maka tindakan mematikan kuasa kepada sistem elektrik adalah tindakan pertama dan terbaik. Sekiranya sumber hanya memercikan api atau api tidak tersebar, tahap ini sahaja mungkin cukup untuk mengelakkan kebakaran.

Alat Pemadam Api CO2

Gunakan pemadam api Kelas C jika tidak dapat memadamkan sumber elektrik

Gunakan pemadam api kelas C iaitu pemadam api jenis kabron dioksida .Sekiranya sistem elektrik mula memercik atau menyalakan api dalam pendawaian, peranti elektrik atau palam, maka tindakan mematikan kuasa kepada sistem elektrik adalah tindakan pertama dan terbaik. Sekiranya sumber hanya memercikan api atau api tidak tersebar, tahap ini sahaja mungkin cukup untuk mengelakkan kebakaran.

Leave a Reply