Memeriksa dan Menguji Pam Kebakaran

Memeriksa dan menguji pam kebakaran

Menguji dan memeriksa Pam Kebakaran

Menguji dan memeriksa pam kebakaran akan diterangkan oleh kami Masma Fire Engineering Banting komited untuk memberi anda ilumu tentang keselamatan . Hari ini kami akan menerangkan tentang menguji dan memeriksa pam kebakaran.

Pam kebakaran adalah elemen penting dalam mana-mana sistem perlindungan kebakaran. Mereka membekalkan sistem pemercik dengan jumlah tekanan air yang mencukupi untuk membantu menampung dan memadamkan sebarang kebakaran di bangunan anda. Walau bagaimanapun, mereka perlu diperiksa dan diuji dengan kerap seperti sistem perlindungan kebakaran yang lain. Berikut adalah melihat apa yang patut anda ketahui untuk menguji dan memeriksa pam kebakaran.

Setiap minggu

Sebelum mengatur apa-apa pemeriksaan atau ujian, anda perlu mengetahui sumber kuasa pam api anda. Diesel dan pam berkuasa elektrik mesti diperiksa setiap minggu oleh rakan perlindungan kebakaran anda. Pam dan bilik pam di mana pam disimpan mesti diperiksa dengan baik. Sekiranya pam kebakaran berjalan pada enjin diesel, maka enjin ini mesti diperiksa setiap minggu juga.

Keperluan

Semasa pemeriksaan, suhu bilik pam dinilai. Sekiranya terlalu sejuk, katakan di bawah 40 darjah Fahrenheit, maka pam mungkin bahaya pembekuan. Walau bagaimanapun, ia tidak boleh terlalu panas di dalam bilik. Jika tidak ada pemanas enjin, suhu bilik hendaklah ditetapkan pada 70 darjah Fahrenheit. Ia mungkin perlu memasang pemanas air jaket enjin untuk memastikan suhu operasi yang betul.

Bagi sistem yang digerakkan oleh enjin mesin diesel, ujian tanpa aliran perlu dilakukan setiap minggu. Walau bagaimanapun, untuk mendapatkan hasil yang paling tepat, enjin perlu dijalankan pada kelajuan yang betul untuk sekurang-kurangnya setengah jam terlebih dahulu. Ini bermakna semua komponen sistem mempunyai masa untuk memanaskan badan.

Setiap tahun

Pada satu titik setiap tahun, pam api di bangunan anda mesti diperiksa untuk menilai prestasi keseluruhan mereka. Ini melibatkan ujian aliran, yang menentukan sejauh mana air mengalir melalui sistem pam. Prestasi pam itu kemudiannya dapat dikesan untuk melihat bagaimana ia berubah mengikut tahun demi tahun. Sistem pam api yang dipasang pada tahun 2009 mungkin berbeza daripada yang dipasang pada awal 2019. Pengukuran lain yang direkodkan semasa ujian prestasi tahunan termasuk tekanan sedutan, tekanan pelepasan, RPM, dan pembacaan volt dan amp.

Memeriksa dan menguji pam keselamatan

Pemadam Api Banting

Pembekal Pemadam Api Banting

Ingin membeli pemadam api atau inginkan servis dari Masma Fire Engineering ?

Anda telah membuat pilihan yang bijak

Dapatkan daripada kami di pembekal pemadam api banting

Kami sedia membekal alat pemadam api/ fire extinguisher untuk industri sekitar Banting Selangor.

Kami juga menyediakan servis fire fighting untuk premis perniagaan anda.

Kami di Masma Fire Engineering Banting Selangor menyediakan perkhidmatan yang mesra dan profesional untuk anda.

Kami juga menyediakan servis fire fighting

Hubungi kami 0199326456 atau 0193149764 untuk bantuan .

#pembekal pemadam api banting # pemadam api banting

Leave a Reply