Perintah Kawalan Pergerakan Bersyarat (PKPB)

Perintah Kawalan Pergerakan Bersyarat

Perintah Kawalan Pergerakan Bersyarat (PKPB) telah dilaksanakan di seluruh Selangor, Kuala Lumpur dan Putrajaya berkuat kuasa 12.01 tengah malam 14 hingga 27 Oktober 2020.

Berikut adalah enam ringkasan PKPB yang dilaksanakan di seluruh Selangor, Kuala Lumpur, Putrajaya:

1. Pergerakan keluar masuk/merentas daerah adalah tidak dibenarkan. Bagaimanapun bagi pekerja yang perlu merentas daerah, mereka perlu menunjukkan pas kerja atau surat kebenaran daripada majikan.

2. Hanya 2 orang sahaja dari sebuah rumah dibenarkan keluar untuk membeli barangan keperluan.

3. Semua sekolah, institusi pengajian tinggi, institut latihan kemahiran, tadika, taska, pusat tahfiz, taman-taman awam dan pusat rekreasi adalah ditutup.

4. Masjid, surau dan rumah ibadat bukan Islam turut ditutup, di samping semua aktiviti sukan, rekreasi, sosial dan budaya, serta majlis perkahwinan dan pertunangan juga tidak dibenarkan.

5. Pusat-pusat hiburan dan kelab malam turut tidak dibenarkan beroperasi.

6. Semua kegiatan ekonomi, industri dan perkilangan di Selangor, Kuala Lumpur dan Putrajaya masih dibenarkan beroperasi seperti biasa dan senarai prosedur operasi standard (SOP) lanjut dan terperinci akan diumumkan oleh MKN dalam masa terdekat.

Stress kerana Perintah Kawalan Pergerakan Bersyarat ?

Terdapat beberapa kajian empirikal juga telah dilakukan di Malaysia. Kajian adalah mengenai kesan Covid-19 terhadap 435 kesejahteraan psikologi dan mental rakyat Malaysia, serta strategi mengatasi mereka.

Sampel yang berbeza-beza berasal dari Selangor dan Perak, di mana mana-mana besar kes Covid-19 dikesan.

 Penyelidikan ini menunjukkan bahawa 70 peratus responden mencatatkan bahawa kegelisahan mereka meningkat semasa fasa awal wabak Covid-19 di Malaysia. Mereka menunjukkan gejala seperti keletihan, selera makan, sakit kepala, berpeluh, perubahan mood, sakit dada dan sesak nafas yang sekejap-sekejap.

Semasa Perintah Kawalan Pergerakan (MCO), dengan pergerakan terhad, sempadan tertutup dan sekatan sekatan jalan raya dan pusat pemeriksaan, sebilangan responden mengaku meningkat perangai dan mudah marah di rumah.

Kebosanan dan kekurangan aktiviti di luar kesejahteraan psikologi, mental, dan fizikal mereka. Ketegangan kerana perpisahan keluarga, di mana ada yang terperangkap dalam keadaan lain akibat penutupan sempadan, juga mereka.

Sementara tekanan dan kegelisahan di kalangan masyarakat meningkat, usaha pemerintah yang ketat dirasionalisasikan – mereka memerlukan untuk menggunakan penularan virus.

Mengatasi Tekanan Ketika Covid 19

Leave a Reply