SLEEPING IN THE CAR WITH ITS AIR-COND ON WILL KILL YOU!!!!!

Hal ini berlaku kerana terdapat kebocoran gas CO (carbon monoxide) dari exhaust kereta masuk ke dalam kereta ketika enjin kereta dihidupkan pada jangka masa panjang. CO ini akan menyebabkan salur darah tidak dapat menerima oksigen menyebabkan badan kita lemas.


Tidur dalam tingkap tertutup di dalam kereta menyebabkan kadar CO meningkat menggantikan oksigen menyebabkan sistem pernafasan terganggu. Tambahan lagi, gabungan antara CO dan oksigen menghasilkan racun CO2 (karbon dioksida) sememangnya tosik untuk badan manusia. Walaupun dengan tingkap terbuka (ketika tidur ruangan tingkap dibuka kecil), masih tidak cukup untuk menggantikan oksigen yang hilang, maka seseorang itu lemas dan mungkin terbunuh


Kenapa tidak berlaku ketika seseorang sedang memandu?


kerana waktu itu seseorang dalam keadaan sedar dengan suhu dan keadaan sekeliling. Maka tindakan yang selanjutnya boleh diambil jika merasakan kekurangan oksigen. Itulah sebabnya terkadang kita terasa pening ketika memandu dalam kesesakkan lalu lintas. Hal ini kerana pada waktu itu, kadar gas CO sangat tinggi kerana kereta berkumpul bersama.


Oleh itu, elakkan tidur di dalam kereta.

Leave a Reply