Apakah Kaedah Pemadaman Kebakaran yang Paling Biasa?

Apakah Kaedah Pemadaman Kebakaran yang Paling Biasa?

Kaedah Pemadaman Kebakaran
Apakah Kaedah Pemadaman Kebakaran yang Paling Biasa? by Selangor Fire System Protection Certified Contractor

Kaedah pemadaman kebakaran yang paling biasa ialah air. Sebahagiannya adalah kerana banyak sistem perlindungan kebakaran dalam bangunan mungkin telah dipasang sebelum sistem pencegah kebakaran yang lebih maju tersedia. Sistem pemercik air paip basah tradisional mengekalkan bekalan air bertekanan yang berterusan di dalam paip, yang dikeluarkan oleh perenjis individu semasa ia diaktifkan.

Penyelesaian yang lebih moden menggabungkan hidraulik untuk menghantar air dan memadamkan kebakaran. Ada juga yang menggunakan kabus air untuk memadamkan api tanpa menyebabkan banyak kerosakan.

Tetapi hanya kerana sistem penindasan kebakaran berasaskan air adalah yang paling biasa, tidak bermakna ia adalah yang terbaik untuk setiap persekitaran. Terdapat pelbagai jenis sistem pencegah kebakaran yang unik dengan cara ia diaktifkan dan bahan yang digunakan untuk memadamkan kebakaran. Inilah yang anda perlu tahu tentang pilihan berbeza yang tersedia dan yang sesuai untuk bangunan anda.

Apakah Empat Kategori Asas Sistem Perlindungan, Pengesanan dan Penindasan Kebakaran?

Sistem perlindungan, pengesanan dan penindasan kebakaran dikategorikan berdasarkan cara ia diaktifkan, dan apa yang mereka lakukan sebaik sahaja ia diaktifkan.

Sistem penggera kebakaran manual ialah rangkaian isyarat yang boleh didengar dan visual seperti siren dan lampu strob yang membolehkan penghuni bangunan mengetahui bahawa kebakaran sedang berlaku. Isyarat ini membantu semua orang mencari jalan keluar dan memberitahu pihak bomba tempatan bahawa mereka harus datang ke tempat kejadian. Sistem penggera ini mesti diaktifkan oleh seseorang di tempat kejadian.

Sistem penindasan kebakaran manual biasanya terdapat dalam bentuk alat pemadam api pegang tangan, walaupun sesetengah bangunan mungkin juga mempunyai sistem pemercik yang diaktifkan oleh pemegang tarik. Sama seperti sistem penggera manual, pilihan ini hanya akan berfungsi untuk menyekat kebakaran melalui tindakan manusia.

Sistem pengesanan kebakaran dan penggera automatik direka untuk menyedarkan semua orang di premis bahawa kebakaran sedang berlaku, mungkin sebelum sesiapa berpeluang untuk melihat dan mengaktifkan penggera manual.

Sistem penindasan kebakaran automatik ada untuk memadamkan kebakaran yang muncul sebelum ia boleh merebak dan menyebabkan risiko kepada nyawa dan harta benda serta diaktifkan secara automatik tanpa kehadiran individu.

Empat kategori ini membezakan perbezaan antara sistem perlindungan kebakaran seperti penggera, sistem pengesanan kebakaran yang membunyikan penggera secara automatik, dan sistem penindasan kebakaran yang mengaktifkan untuk memadamkan kebakaran. Tetapi terdapat juga kategori sistem penindasan kebakaran yang berbeza, bergantung pada agen penindasan yang mereka gunakan untuk memadamkan api.

Apakah Jenis-Jenis Pemadaman Kebakaran?

Jenis sistem pencegah kebakaran ini termasuk beberapa pendekatan tradisional untuk penindasan kebakaran, serta inovasi baharu.

Sistem Pencegah Kebakaran Automatik Berasaskan Air: Sistem tradisional ini menggunakan air atau kabus air untuk menyekat kebakaran.

Sistem Pencegah Kebakaran Automatik Kimia Kering: Sistem ini menggunakan serbuk kimia kering untuk memadamkan kebakaran, biasanya dalam persekitaran perindustrian atau apabila air akan menyebabkan risiko menjadikan kebakaran elektrik lebih teruk.

Sistem Pencegah Kebakaran Automatik Agen Pembersih Kimia: Ejen kimia gas cecair termampat seperti NovecTM 1230 atau FM-200TM boleh digunakan untuk menyekat pelbagai jenis kebakaran tanpa merosakkan elektronik atau peralatan lain di dalam ruang. Sistem ini selamat digunakan walaupun ruang masih kosong, dan tidak memerlukan pembersihan selepas ia diaktifkan.

Sistem Pencegah Kebakaran Automatik CO2 bertekanan tinggi: Karbon dioksida bertekanan juga boleh dilepaskan untuk menyekat kebakaran dengan mengeluarkan semua oksigen yang diperlukan api untuk membakar. Walaupun sistem ini tidak selamat untuk digunakan di ruang yang diduduki, terdapat beberapa aplikasi seperti pusat data yang masih merupakan penyelesaian terbaik untuk melindungi harta benda.

Apakah Sistem Pencegah Kebakaran Terbaik?

Jawapannya berbeza untuk setiap bangunan. Kemudahan seperti gudang atau kilang dengan pekerja mempunyai risiko yang berbeza daripada pengurus hartanah yang cuba melindungi bilik pusat data terpencil daripada kerosakan kebakaran. Apa sahaja yang anda perlukan untuk melindungi daripada risiko kebakaran, terdapat penyelesaian yang akan memenuhi keperluan anda dan dalam lingkungan bajet anda untuk memastikan orang dan harta benda anda selamat.

Untuk maklumat lanjut klik link ke MASMA Safety atau klik di sini untuk maklumat lanjut. Hubungi kami di 019-2000643. MASMA Fire Engineering – Your Trusted Fire Contractor.

Leave a Reply