Kebakaran Elektrik – Kekal Bernyawa

Kebakaran Elektrik – Kekal Bernyawa

Kebakaran Elektrik
Kebakaran Elektrik – Kekal Bernyawa by Selangor Fire System Protection Certified Contractor

Apabila sistem pencegah kebakaran dan alat pemadam api bangunan anda sedang diperiksa, anda tidak boleh mengabaikan sistem elektrik. Setiap perniagaan bergantung kepada elektrik – sama ada hotel, kedai runcit atau syarikat reka bentuk web. Itulah sebabnya sangat penting untuk mengetahui cara memastikan semua pekerja dan pelawat anda selamat semasa kebakaran elektrik.

Potensi Punca Kebakaran Eletrik

Semasa pemeriksaan keselamatan kebakaran seluruh bangunan anda berjalan dengan pemeriksa profesional. Ini mungkin wakil insurans anda atau juruelektrik tempatan anda. Pemeriksa ini adalah profesional terlatih yang boleh membantu mengesan dan mendiagnosis masalah yang berpotensi, seperti bahaya kebakaran elektrik. Berikut ialah beberapa isu yang mungkin anda temui semasa pemeriksaan ini:

  • Asap pada soket elektrik, suis lampu dan soket;
  • Lampu yang sentiasa berkelip;
  • Fius dan pemutus yang berhenti berfungsi atau lebihan beban;
  • Kabel elektrik yang haus;

Bersama-sama dengan pemeriksa, anda mungkin ingin menghubungi juruelektrik profesional untuk membantu anda mencari dan membetulkan sebarang bahaya sebelum ia mendatangkan bahaya sebenar kepada sesiapa sahaja di dalam bangunan komersial anda.

Apa nak buat

Jadi, apakah yang perlu anda lakukan jika kebakaran elektrik bermula? Paling penting, jangan gunakan air untuk memadamkan api elektrik. Melakukannya boleh mendedahkan anda atau orang di sekeliling anda kepada bahaya lebih lanjut akibat renjatan elektrik. Matikan aliran elektrik ke kawasan tempat kebakaran, dan ke seluruh bangunan, jika boleh.

Langkah seterusnya ialah menggunakan alat pemadam api yang dikelaskan untuk kebakaran kelas C, yang direka untuk memadamkan kebakaran elektrik. Ini termasuk Alat Pemadam Api Serbaguna ABC, Alat Pemadam Api Ejen Bersih dan Alat Pemadam Api Karbon Dioksida.

Dalam sesetengah situasi, kotak litar dan alat pemadam api mungkin tidak boleh diakses kerana api merebak. Dalam keadaan ini, adalah lebih baik untuk mengosongkan seluruh bangunan. Sebaik sahaja anda telah memastikan bahawa semua orang berada di luar dengan selamat dan diambil kira, hubungi pihak berkuasa. Benarkan anggota bomba yang bertindak balas sedikit masa untuk memeriksa bangunan dan memberi penjelasan sepenuhnya sebelum masuk semula. Setelah selamat untuk kembali, anda boleh menghidupkan semula elektrik bangunan.

Untuk maklumat lanjut tekan mengenai Latihan Keselamatan tekan link ini ke MASMA Safety atau tekan link ini untuk maklumat lanjut. Hubungi kami di talian 019-2000643. MASMA Fire Engineering – Your Trusted Fire Contractor.

Leave a Reply