Cara Memadamkan Kebakaran Elektrik Tanpa Alat Pemadam

Cara Memadamkan Kebakaran Elektrik Tanpa Alat Pemadam

Memadamkan Kebakaran Elektrik
Cara Memadamkan Kebakaran Elektrik Tanpa Alat Pemadam by Selangor Fire System Protection Certified Contractor

Sama ada ia berlaku dalam persekitaran komersial, kebakaran elektrik menimbulkan cabaran unik untuk memadamkannya. Pendekatan biasa adalah dengan memotong bekalan kuasa dahulu dan kemudian hanya menggunakan alat pemadam api ABC—pemadam jenis “universal” yang mungkin anda lihat di sekitar tempat kerja atau rumah anda.

Bolehkah anda menggunakan alat pemadam api pada kebakaran elektrik? Anda boleh, pasti. Namun, apakah yang berlaku jika kebakaran berlaku dalam persekitaran yang sangat sensitif? Dalam tetapan seperti bilik elektrik dan kabinet, atau kemudahan pembuatan, setiap saat dikira, dan dengan setiap saat api membesar, lebih banyak kerosakan mungkin akan berlaku.

Dalam tetapan ini, matlamat utama pemadaman kebakaran adalah sama—untuk mengganggu satu atau lebih elemen “segitiga api” oksigen, haba dan bahan api. Jadi, bagaimana anda memadamkan api elektrik tanpa alat pemadam api? Untuk memadamkan kebakaran elektrik tanpa mengambil risiko kerosakan tambahan pada peralatan—atau orang ramai—anda memerlukan sistem pencegah kebakaran ejen yang bersih.

Sistem pencegah kebakaran ejen bersih

Berapa lama masa yang diambil untuk kebakaran elektrik bermula? Ia boleh mengambil masa sesingkat satu percikan kemudian merebak dengan cepat. Dalam sesetengah kes, kebakaran elektrik mungkin berlaku tanpa dikesan, kerana ia boleh berlaku dalam bilik elektrik, kabinet, dinding atau alur keluar—di mana-mana sahaja terdapat arus elektrik.

Kebakaran elektrik juga merebak dengan cepat, menjadikannya penting untuk menanganinya dengan segera. Apakah yang perlu anda lakukan sekiranya berlaku kebakaran elektrik dalam keadaan yang sama ada anda tidak mampu untuk membiarkan api keluar dan merebak sama sekali, atau alat pemadam api akan menyebabkan kerosakan tambahan?

Sekali lagi, jawapannya: laksanakan sistem pencegah kebakaran ejen bersih.

Apakah sistem pencegah kebakaran agen bersih?

Sistem pencegah kebakaran ejen bersih adalah unik dalam beberapa cara. Pertama, Persatuan Perlindungan Kebakaran Kebangsaan (NFPA) mentakrifkan sistem ejen bersih sebagai sistem yang menggunakan “alat pemadam api yang tidak konduktif, tidak menentu, atau gas yang tidak meninggalkan sisa semasa penyejatan.” Sistem ini direka bentuk secara unik untuk meminimumkan kerosakan dengan bertindak pantas, memadamkan kebakaran pada peringkat permulaannya—sebelum ia boleh membesar, dan dalam beberapa kes sebelum anda tahu ada kebakaran!

Faedah utama sistem ejen bersih ialah ia selamat digunakan di ruang yang diduduki, tidak memerlukan pembersihan selepas dilepaskan, tidak akan merosakkan dokumen atau elektronik sensitif, dan ia mesra alam, dengan Potensi Pemanasan Global (GWP) yang rendah.

Bagaimanakah sistem pencegah kebakaran ejen bersih sebenarnya berfungsi?

Apabila berlaku kebakaran elektrik, ia mungkin sudah terlambat untuk mengelakkan kerosakan besar pada masa anda mengesan kebakaran.

Sistem pencegah kebakaran ejen bersih seperti yang digunakan berfungsi dalam tiga langkah. Pertama, mereka mengesan api di sumbernya. Memandangkan setiap saat penting, sistem menggunakan tiub pengesan haba dan nyalaan proprietari untuk mengaktifkan sistem secara automatik, supaya tiada masa terbuang untuk mengesan kebakaran—dan memadamkannya. Ini mengakibatkan pemadaman kebakaran dalam beberapa saat, sekali lagi tidak menimbulkan risiko kepada orang, peralatan atau alam sekitar.

Sistem ejen bersih mungkin menggunakan sistem pelepasan terus atau tidak langsung untuk mengendalikan kebakaran elektrik.

Sistem pelepasan terus sesuai untuk perlindungan kabinet elektrik. Sistem pelepasan terus menggunakan tiub khas yang mengesan kebakaran dan menghantar agen bersih. Tiub ini direka bentuk untuk pecah di tempat paling banyak haba dikesan, melepaskan agen penindasan tepat di tempat yang diperlukan dan ini berlaku dalam beberapa saat.

Sistem pelepasan tidak langsung menggunakan jenis tiub yang sama, tetapi apabila tiub ini pecah daripada haba/api, bukannya melepaskan agen secara langsung, ia mengaktifkan sistem. Apabila diaktifkan, sistem mengeluarkan ejen penindasan bersih dari silinder melalui hos yang disambungkan dan membanjiri kawasan tersebut.

Faktor yang perlu dipertimbangkan semasa menilai sistem pencegah kebakaran

Sistem pencegah kebakaran ejen bersih melindungi aset anda yang paling berharga—termasuk pekerja dan peralatan—tanpa menyebabkan sebarang kerosakan atau bahaya, dan tanpa mengganggu operasi. Sistem terbaik akan dapat menawarkan faedah ini:

  • Pengesanan pantas dan penindasan automatik, untuk mengesan kebakaran dengan cepat dan tepat pada sumbernya—tanpa campur tangan manusia diperlukan.
  • Ia selamat untuk peralatan, tidak meninggalkan sisa berbahaya, dan tidak menghasilkan penggera palsu, menjadikannya sesuai untuk persekitaran yang keras atau berdebu.
  • Ia adalah sistem serba lengkap dan pantas dipasang, bermakna anda boleh mendapat perlindungan lengkap hanya dalam beberapa jam—bebas daripada kuasa, air dan elektrik.

Untuk maklumat lanjut klik link ke MASMA Safety atau klik di sini untuk maklumat lanjut. Hubungi kami di 019-2000643. MASMA Fire Engineering – Your Trusted Fire Contractor.

Leave a Reply