6 Komponen Utama Sistem Pencegah Kebakaran

6 Komponen Utama Sistem Pencegah Kebakaran

6 Komponen Utama Sistem Pencegah Kebakaran
6 Komponen Utama Sistem Pencegah Kebakaran by Selangor Fire System Protection Certified Contractor

Memahami komponen yang membentuk sistem perlindungan kebakaran dalam bangunan adalah penting bagi pemilik dan pengurus keselamatan untuk memutuskan sistem pencegah kebakaran yang terbaik untuk keperluan mereka. Mengetahui komponen yang berbeza menyokong pemasangan yang cekap, membolehkan pihak berkepentingan syarikat memantau kemajuan projek.

Apakah Dua Jenis Sistem Pencegah Kebakaran?

Apabila mempertimbangkan sistem perlindungan, adalah penting untuk mengetahui dua jenis sistem pencegah kebakaran yang berbeza: langsung dan tidak langsung.

  1. Sistem pemadam kebakaran pelepasan terus mendapat namanya daripada ejen pemadam api yang menyahcas melalui lubang yang memecahkan tiub pengesan untuk menyasarkan api pada punca. Jenis sistem ini lazimnya ditemui di bilik pelayan dan di kawasan lain di mana elektrik boleh meningkatkan kebakaran. Perlu diingat, sistem langsung ini boleh dipasang di kawasan seluruh bilik atau ruang yang boleh rosak.
  2. Sistem pencegah kebakaran pelepasan tidak langsung sedikit berbeza daripada sistem langsung. Dalam kes ini, agen pemadam kebakaran dilepaskan melalui penyiram atas kepala atau muncung khusus yang boleh diasingkan atau digabungkan dengan sistem pengesanan kebakaran. Jadi, satu komponen mengesan kebakaran, dan komponen lain menghalangnya. Jika sesuai, sistem ini juga boleh mengeluarkan air.

Apakah Komponen Sistem Perlindungan Kebakaran?

Komponen asas sistem perlindungan kebakaran termasuk kaedah pengesanan, penggera dan peranti pemberitahuan, panel kawalan, bekalan kuasa, mekanisme pelepas dan penghalang itu sendiri.

Berikut adalah rumusannya:

  • Peranti Permulaan Penggera Kebakaran: Apabila kebakaran dikesan, peranti permulaan mengaktifkan sistem pencegah kebakaran. Sesetengah sistem memerlukan permulaan manual oleh seseorang dalam premis itu, manakala yang lain direka untuk diaktifkan secara automatik. Sistem pelepasan terus secara automatik akan aktif pada suhu tertentu atau dengan kehadiran api. Sebaliknya, sistem pelepasan tidak langsung boleh diaktifkan secara automatik dengan cara pengesan lain.
  • Peranti Pemberitahuan Kebakaran: Anda mungkin biasa dengan yang ini. Peranti pemberitahuan kebakaran memberitahu orang di dalam bangunan bahawa terdapat kebakaran. Ini biasanya termasuk penggera, loceng, hon atau bunyi lain dan lampu strob. Apabila ini padam, sentiasa cari tanda keluar dan laluan bercahaya untuk berpindah ke tempat selamat.
  • Sistem Pemantauan Penggera: Komponen kadangkala pilihan ini berintegrasi dengan sistem jabatan bomba tempatan untuk memberitahu mereka secara automatik apabila penggera dicetuskan di lokasi.
  • Panel Kawalan Penggera: Ini ialah komponen yang membenarkan penggera kebakaran dimatikan sebaik sahaja ia dicetuskan. Kadangkala, pengurus fasiliti atau pengurus keselamatan mungkin mempunyai akses kepada kawalan ini, manakala dalam kes lain pihak bomba sahaja boleh mematikan penggera sebaik sahaja mereka menentukan kebakaran telah dipadamkan.
  • Sistem Penghantaran Penahan: Elemen berfungsi untuk perlindungan kebakaran. Ini termasuk air, agen pembersih kimia dan/atau gas yang menyekat api, paip atau tiub yang membawa penahan ke api, dan mekanisme pelepasan seperti muncung, pemercik atau tiub sensitif suhu.
  • Bekalan Kuasa Utama dan Sandaran: Bergantung pada jenis sistem pencegah kebakaran, sesetengahnya akan disambungkan ke dalam infrastruktur elektrik bangunan anda atau dikekalkan melalui bekalan kuasa luaran yang disediakan oleh syarikat tenaga eletrik. Sebaliknya, sistem lain tidak memerlukan sebarang elektrik untuk mengaktifkan sistem. Apabila menggunakan sistem yang memerlukan elektrik, kami mengesyorkan bekalan kuasa sandaran seperti bateri untuk memastikan sistem berjalan walaupun semasa gangguan bekalan elektrik.

Untuk maklumat lanjut klik link ke MASMA Safety atau klik di sini untuk maklumat lanjut. Hubungi kami di 019-2000643. MASMA Fire Engineering – Your Trusted Fire Contractor.

Leave a Reply