3 Jenis Sistem Perlindungan Kebakaran untuk Kabinet & Panel Elektrik

3 Jenis Sistem Perlindungan Kebakaran untuk Kabinet & Panel Elektrik

Perlindungan Kebakaran
Sistem Perlindungan Kebakaran untuk Kabinet & Panel Elektrik by Selangor Fire System Protection Certified Contractor

Apabila bercakap tentang kabinet dan panel elektrik, kebakaran adalah persoalan “bila” dan bukannya “jika”. Kebakaran ini menelan belanja perniagaan berpuluh juta ringgit setahun sebagai ganti rugi, namun perlindungan kebakaran untuk kabinet elektrik tidak selalu diperlukan oleh peraturan. Malah, perlindungan kebakaran kabinet elektrik sering kali dikurangkan atau dilangkau sama sekali, sebahagiannya disebabkan oleh kos sistem pencegah kebakaran.

Terdapat pelbagai peringkat sistem pencegah kebakaran, pada pilihan yang berpatutan, yang boleh berfungsi untuk melindungi peralatan anda, dan yang lebih penting, pekerja anda.

Apakah Pelbagai Jenis Sistem Perlindungan Kebakaran?

Tiga jenis sistem perlindungan kebakaran untuk kabinet dan panel elektrik ialah:

● Sistem berdiri sendiri
● Sistem Pra-Kejuruteraan
● Sistem Kejuruteraan

Setiap sistem ini mempunyai tahap perlindungan yang berbeza dan kebaikan dan keburukan yang berbeza. Apabila memilih penyelesaian, penting untuk bertanya kepada diri sendiri “bagaimana kebakaran elektrik bermula?” Mengetahui punca kebakaran dan persekitaran kabinet elektrik anda boleh membantu anda mempertimbangkan sistem perlindungan kebakaran yang betul.

Apakah Sistem Pencegah Kebakaran Berdiri Sendiri?

Nama “sistem penindasan kebakaran berdiri sendiri” mungkin tidak sesuai, kerana istilah ini merujuk kepada peranti individu yang mengandungi mekanisme penindasan kebakaran yang tidak dikaitkan dengan sistem yang lebih besar. Sebagai contoh, FlexRope oleh Firetrace ialah produk inovatif dan unik yang merupakan penyelesaian pencegah kebakaran berdiri sendiri pertama untuk kabinet elektrik. Ia adalah penyelesaian perlindungan kebakaran kos rendah, mudah dipasang, tanpa penyelenggaraan yang direka untuk melindungi kepungan seluas 35 kaki padu. Peranti berdiri sendiri ini adalah penyelesaian mudah untuk mengelakkan kebakaran elektrik dalam kabinet atau panel daripada merebak ke seluruh bangunan.

Salah satu cara peranti pencegah kebakaran yang berdiri sendiri berfungsi ialah dengan melepaskan penahan api apabila produk diaktifkan oleh haba. Dalam kes FlexRope, bahagian luarnya ialah jalinan gentian kaca yang melindungi butiran penahan api di tengah. Apabila suhu haba/api yang bersentuhan dengan FlexRope mencapai 660 darjah Fahrenheit, FlexRope diaktifkan dan butiran ditukar menjadi aerosol seperti penghadang, yang menyekat api.

Apakah Sistem Perlindungan Kebakaran Pra-kejuruteraan?

Sistem kebakaran pra-kejuruteraan adalah tahap perlindungan seterusnya yang tersedia. Ia sesuai untuk penutup kecil, seperti kabinet elektrik atau mesin ketepatan. Apabila melihat pelbagai jenis sistem pencegah kebakaran agen bersih, penyelesaian ini sering dipilih. Sistem ini menggunakan tiub pengesan kebakaran yang pecah akibat haba atau api. Dalam kes sistem langsung pra-kejuruteraan, agen bersih dihantar terus melalui lubang pecah. Sistem pra-kejuruteraan tidak langsung, menyampaikan agen penindasan melalui muncung yang diletakkan secara strategik. Apabila menggunakan agen bersih, api dipadamkan tanpa merosakkan komponen elektrik atau jentera yang dilindunginya.

Sistem pra-kejuruteraan ditawarkan dengan pelbagai agen penindasan yang boleh melawan kebakaran kelas tertentu. Walau bagaimanapun, sistem pra-kejuruteraan menggunakan ejen bersih akan meminimumkan down-time, kerana ejen bersih tidak meninggalkan sebarang sisa atau menyebabkan kerosakan pada komponen elektrik apabila sistem pencegah kebakaran diaktifkan.

Apakah Sistem Pencegah Kebakaran Kejuruteraan?

Sistem penindasan kebakaran yang direka bentuk menawarkan tahap perlindungan tertinggi. Ia direka untuk menutup seluruh bilik dalam ejen bersih apabila kebakaran dikesan. Untuk bilik yang mempunyai berbilang panel elektrik atau peralatan lain seperti pusat data yang perlu dilindungi daripada kebakaran dan air, sistem kejuruteraan selalunya merupakan pilihan terbaik.

Daripada menggunakan air untuk menyekat kebakaran, sistem kejuruteraan menggunakan ejen bukan konduktif yang bersih seperti FM-200™ atau 3M™ Novec™ 1230 Fire Protection Fluid. Ini penting dalam kes kebakaran elektrik, kerana air boleh menyebabkan kerosakan pada peralatan atau mengalirkan elektrik.

Memilih Tahap Perlindungan yang Tepat untuk Kabinet Elektrik Anda

Apabila melihat kepada tiga jenis perlindungan, adalah penting untuk memilih penyelesaian yang sesuai untuk ruang anda. Penyelesaian seperti FlexRope ialah pilihan yang berpatutan untuk ruang di mana terdapat kabinet elektrik penting yang mungkin tidak perlu mempunyai pencegah kebakaran tetapi apabila ketua organisasi yang mementingkan keselamatan ingin menambah lapisan perlindungan untuk bangunan dan pekerja mereka, sistem pra-kejuruteraan berfungsi dengan baik untuk ruang bersaiz sederhana dengan berbilang panel elektrik, dan sistem kejuruteraan ialah pilihan paling komprehensif yang berfungsi dengan baik untuk persekitaran yang besar. Kebakaran elektrik boleh berlaku— tetapi ia tidak semestinya memusnahkan. 

Untuk maklumat lanjut klik link ke MASMA Safety atau klik di sini untuk maklumat lanjut. Hubungi kami di 019-2000643. MASMA Fire Engineering – Your Trusted Fire Contractor.

Leave a Reply