PROSEDUR REPAIR FIRE PANEL PENTING UNTUK BANGUNAN ANDA

PROSEDUR REPAIR FIRE PANEL PENTING UNTUK BANGUNAN ANDA

PROSEDUR REPAIR FIRE PANEL PENTING UNTUK BANGUNAN ANDA by Selangor Fire System Protection Certified Contractor
REPAIR FIRE PANEL

Sejauh manakah fire panel di bangunan komersial anda berfungsi? Jika anda tidak menjalankan penyelenggaraan fire panel biasa, kemungkinan besar anda tidak tahu keadaan fire panel anda.

Prestasi fire panel juga boleh terjejas oleh kotoran, habuk atau vandalisme. Jika anda sedang mengubah suai premis anda, fire panel boleh rosak akibat serpihan. Pemeriksaan, ujian dan penyelenggaraan boleh membantu anda mengatasi masalah ini, menjamin anda mempunyai fire panel yang berfungsi dengan betul.

Berapa Umur Fire Panel Anda?

Adakah anda tahu umur dan sejarah penyelenggaraan anda? Jika ia di bawah umur 5 tahun biasanya tidak memerlukan banyak penyelenggaraan, dan jika ia tidak berfungsi, ia mungkin disebabkan oleh prosedur pemasangan yang lemah atau transistor eletrik. Fire panel berusia antara 5 dan 10 tahun mungkin mengalami masalah disebabkan oleh faktor persekitaran. Suhu dan kelembapan, serta turun naik voltan, boleh memberi kerosakan kepada fire panel.

Jika fire panel anda berusia antara 10 dan 15 tahun, ia boleh memberikan perlindungan yang baik jika ia diselenggara dengan teliti. Jika ia tidak diselenggara dengan baik, kerosakan mudah berlaku. Walau bagaimanapun, fire panel yang berusia hampir 20 tahun sangat mudah rosak, kerana ia sudah hampir obsolete.

Menyelenggara Fire Panel

Berikut ialah beberapa prosedur yang anda patut lakukan untuk mengekalkan fungsi fire panel anda:

  • Semak sebulan sekali untuk memastikan ia berfungsi dengan betul.
  • Catat kesilapan dan kegagalan, kemudian baiki.
  • Uji sekurang-kurangnya satu pengesan setiap bulan.
  • Semak pelepasan pintu api automatik setiap bulan. Juga, periksa pemutus sambungan penggera fire panel dan isyarat penghantar.
  • Buat laporan bulanan tentang kecacatan, dan maklumkan orang yang sesuai untuk penyelesaian masalah.
  • Periksa bateri setiap suku tahun, dan ganti mengikut keperluan.
  • Semak fungsi fire panel setiap suku tahun.
  • Setiap empat bulan, pastikan tiada halangan di sekeliling pengesan.
  • Pastikan individu yang cekap menyemak sistem anda setiap tahun, walaupun prosedur suku tahunan telah dijalankan.
  • Sediakan pemeriksaan tahunan bagi kelengkapan dan peralatan kabel, mengesahkan ia selamat, dilindungi dan tidak rosak.

Perlindungan Kebangsaan

NFPA telah menerbitkan Kod Pelindungan Kebakaran Kebangsaan, yang boleh dirujuk sebagai garis panduan untuk pemasangan, penyelenggaraan dan ujian fire panel. Pihak berkuasa tempatan yang mempunyai bidang kuasa juga menerbitkan cadangan untuk keselamatan nyawa.

Untuk maklumat lanjut klik link ke MASMA Safety atau klik di sini untuk maklumat lanjut. Hubungi kami di 019-2000643. MASMA Fire Engineering – Your Trusted Fire Contractor.

Leave a Reply