Berapa Kerapkah Fire Panel Perlu Diperiksa?

Berapa Kerapkah Fire Panel Repair Perlu Diperiksa?

Berapa Kerapkah Fire Panel Repair Perlu Diperiksa? by Selangor Fire System Protection Certified Contractor
Fire Panel Repair

Fire panel mengesan dan memberi amaran kepada orang ramai tentang bahaya kebakaran. Kerana ia mengesan, fire panel juga akan menutup pintu dan menutup laluan udara. Untuk membantu mengawal kemungkinan api dan asap, dan untuk membantu orang ramai melarikan diri daripada kebakaran, ia juga akan mengawal perkara lain, seperti lif dan beberapa pencegah kebakaran.

Fire panel adalah alat elektronik, dan bila diberi masa yang cukup lama, semua elektronik mula gagal, satu bahagian pada satu masa. Oleh kerana mana-mana bahagian gagal atau merosot dari semasa ke semasa, fire panel perlu diuji untuk memastikan semua bahagian fire panel kekal dalam keadaan baik. Apa-apa sahaja yang didapati tidak berfungsi dengan baik kemudiannya boleh diperbaiki.

Pemeriksaan Keseluruhan dan Ujian Prestasi

Fire panel terdiri daripada banyak bahagian individu, semuanya berfungsi bersama. Kegagalan mana-mana bahagian individu bermakna tidak dapat mengesan kebakaran, atau ia mungkin tidak memberi amaran kepada orang ramai.

Ujian prestasi fire panel ialah ujian bagi setiap peranti individu yang mengesan atau memberi amaran tentang kebakaran.

Dalam pemeriksaan:

  • Setiap peranti yang mengesan (seperti stesen tarik, pengesan asap dan pengesan haba) diuji, satu demi satu, untuk memastikan ia berfungsi seperti yang direka.
  • Setiap peranti yang memberi amaran kepada orang ramai (seperti hon, pembesar suara, strob) diaktifkan untuk memastikan ia berfungsi seperti yang direka.
  • Setiap panel kawalan diperiksa untuk memastikan bila jika diaktifkan, ia akan menghidupkan atau mematikan secara automatik perkara yang direka bentuk untuk dihidupkan atau dimatikan.
  • Setiap Bekalan Kuasa diuji untuk memastikan bahawa jika ia diperlukan, ia akan memberikan kuasa yang cukup.
  • Semua Bateri Tunggu-Sedia diperiksa tarikh perkhidmatan dan diuji untuk memastikan bahawa jika bangunan kehilangan kuasa utiliti, ia memberi kuasa yang diperlukan.
  • Keseluruhan diaktifkan seolah-olah ada , dan diuji untuk memastikan ia akan memberi amaran kepada orang ramai, dan ia akan menghubungi syarikat pemantau.

Tujuan memeriksa fire panel adalah untuk mencari apa-apa yang mula gagal, dan memperbaikinya sebelum berlaku. Untuk mencari apa-apa yang gagal dan membetulkan fire panel dan supaya ia akan terus mengesan dan memberi amaran kepada orang ramai, Persatuan Perlindungan Kebangsaan (NFPA) telah menetapkan bahawa sekurang-kurangnya sekali setahun, pemeriksaan fire panel perlu dilakukan.

Kadangkala, tempoh tangguh boleh dibenarkan antara pemeriksaan. Walau bagaimanapun, jika pemeriksaan tahunan (setahun sekali) dilakukan pada bulan Februari, pemeriksaan tahunan hendaklah sentiasa dilakukan pada bulan Februari. Begitu juga dengan pemeriksaan yang dilakukan pada bulan Mei, atau mana-mana bulan lain dalam setahun.

Mengapa Pemeriksaan Fire panel Diperlukan

Untuk memastikan fire panel berfungsi sepanjang masa untuk mengesan dan memberi amaran kepada orang ramai tentang kebakaran, pemeriksaan fire panel diperlukan. Untuk memastikan ia berfungsi sepenuhnya, setiap peranti diuji dan untuk memastikan keseluruhan sistem berfungsi dengan baik. Untuk mencari kegagalan dan memperbaikinya dalam masa yang munasabah, pemeriksaan dilakukan sekurang-kurangnya sekali setahun.

Untuk maklumat lanjut klik link ke MASMA Safety atau klik di sini untuk maklumat lanjut. Hubungi kami di 019-2000643. MASMA Fire Engineering – Your Trusted Fire Contractor.

Leave a Reply